Stulen entreprenadmaskin värd en halv miljon spårad med GPS-tracker

Stulen entreprenadmaskin värd en halv miljon spårad med redKnows GPS-tracker

2015-06-01. Natten den 28 maj stals en Avant 750 från en arbetsplats i Sköndal söder om Stockholm. Tjuvarna hade lyckades starta maskinen kört iväg med den. På morgonen upptäcktes stölden och maskinen spårades snabbt med hjälp av redKnows GPS-tracker till ett bostadsområde några kilometer därifrån där man kunde hämta hem den.


Företaget Mark & Bygg Resurs som utrustat sin maskin med en redKnows GPS-tracker fick stor nytta av den då maskinen, en Avant 750 stals från en arbetsplats natten den 28 maj. Tjuvarna hade startat maskinen och kört iväg på småvägar och gångbanor. Tillslut hade de gömt den för att, som det visade sig, försöka flytta den igen dagen efter. Det tjuvarna inte visste var att maskinen var utrustad med en redKnows spårsändare som visar hur maskinen kört under natten och var den stannat.

 

När ägaren på morgonen upptäckte stölden gjordes polisanmälan och även redKnows personal kontaktades. Personal från Mark & Bygg gav sig iväg mot platsen där maskinen skulle befinna sig enligt trackerns GPS-position. De bevakade området tills dess polisen kom.

 

Micke Björnfot som är ägare till företaget säger: -Jag gick ca 25 meter från maskinen men missade den helt eftersom jag hade fokus på garagen i området som verkade vara det troligaste gömstället vid första anblicken. När Polisen kom till platsen missade även de först maskinen som stod parkerad väl dold vid sidan av ett hus på andra sidan gatan.

 

Ägaren hade under spaningen aktiverat larmen i trackern för att få koll på om det skulle ske någon aktivitet kring maskinen. Efter ett par timmar löste vibrationslarmet ut då tjuvarna återvände till maskinen. Då förstog man att maskinen stod på andra sidan gatan. Polisen missade dock tjuvarna med någon minut, eftersom de hann iväg innan polisen kom fram till platsen där maskinen hittades.

 

Tjuvarna har lyckat plocka av sopagregatet men maskinen är i övrigt oskadd. – Det viktiga är att vi fick tillbaka maskinen med bara några timmars stillestånd, säger Micke. Stillestånd av en maskin kostar pengar och än värre är det om man blir av med en maskin. Hade vi inte haft en spårsändare så hade vi säkert aldrig sett den här maskinen mer. Micke säger avslutningsvis att polisen uppskattar deras insats och gav beröm över hur effektiva spårsändare är. Försäkringsbolaget Trygg Hansa är naturligtvis glada som slipper betala en ny maskin till Mark & Bygg.

 

Redknows-teamet på Axtech som tillverkar redKnows GPS-trackers är glada över att en stulen maskin återfinns ännu en gång. I det här fallet ger vi extra beröm till Micke och hans företag Mark & Bygg som agerade snabbt och effektivt. Man gjorde allt rätt och var till och med på plats långt före polisen och observerade området på distans.