Stöldförsök av utombordare med spårsändare ledde till gripande.

Stöldförsök av utombordare med spårsändare ledde till gripande.

2015-05-04. Söder om Kristianstad under Valborgshelgen fick en båtägare SMS från sin redknows GPS-tracker mitt i natten. Båtägaren förstod från SMS att här är något på gång och att någon försökte stjäla hans utombordare. Han sätter sig i bilen och kör mot platsen samtidigt som han ringer polisen som möter upp med två patruller. 

När Polisen närmar sig platsen där båten med motor förvaras, stoppar de en utlandsregistrerad skåpbil med två personer som beter sig nervöst.

Samtidigt ser de ytterligare 2 personer som flyr till fots in i skogen. Polisen beslutar att skicka in en polishund som spårar och fångar in de två personerna. Samtliga fyra personer grips och döms till brottet med påföljd.

 

Båtägaren säger: ”Min motor är en Yamaha 115 hk nästan ny och värd ca 150 000 kr. Om jag inte hade haft ett redKnows GPS-larm så hade jag förmodligen aldrig mer sett min motor. Spårsändaren gjorde sitt jobb och bidrog dessutom till att ohederliga personer hamnade i fängelse”. Motorn var försäkrad hos Svedea som snabbt åtgärdade de småskador som uppstått. Ägaren slapp betala någon självrisk tack vare det installerade larmet.

 

Peter Wedin på redKnows säger: – Vi ser allt mer att våra GPS-larm får stopp på denna typ av stölder av utombordare i ett tidigt skede. I det här fallet hann tjuvarna inte ens hänga av motorn innan polisen var på plats. Vår nya generations typ av GPS-baserade larm, sk. spårsändare är väldigt effektiva med att upptäcka om någon försöker stjäla en utombordare. Detta här är ett av många exempel avslutar Peter.