Spårsändare ledde polisen till båttjuvarna

Spårsändare ledde polisen till båttjuvarna

September 2014. Sjöpolisen tror att en öststatsbaserad liga är på Sverigeturné i syfte att stjäla båtmotorer. En spårsändare eller sk. GPS-tracker ledde till gripandet av de två som häktades på torsdagen. Värdet av de tre motorerna som hittades uppgick till 350 000 kr. 

 

ENligt Norrtälje tidning har det skett ett stort antal båtmotorstölder både i Norrtälje och övriga landet de senaste veckorna. På torsdagen häktades två män som greps i Kapellskärs hamn i måndags med båtmotorer som stulits i Härnösand. Männen kunde gripas tack vare en spårsändare i en av motorerna.

 

– I det fallet kunde vi följa tjuvarna under natten och göra ett polisingripande mot dem i Kapellskär, säger Fredrik Josefsson vid sjöpolisen. Han har också hand om utredningen av de fem motorlösa båtar som hittades på en badplats i Frötuna två dagar tidigare. Där handlar det i nuläget främst om att hitta båtarnas ägare. Tjuvarna har inte lämnat några spår efter sig.

 

– Allt tyder på att det återigen är en öststatsbaserad liga som är här. De bär nabbhandskar och har logistiken. När vi väl hittar båtarna har tjuvarna redan lämnat landet via Kapellskär eller Nynäshamn med motorerna.
Varje år sker över 2 600 båtmotorstölder i landet. – Det är en sakta stigande kurva år för år, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för SSF Stöldskyddsföreningens rådgivning. Enligt SSF kan ett GPS-larm i båtmotorn vara en god investering om man är noga och placerar den rätt. – Men det kanske inte bör vara den enda åtgärden man gör. Vi förordar att man låser fast motorn på båten med certifierat motorlås eller kätting och hänglås. Många försäkringsbolag rekommenderar att man ska använda två lås. Att göra en bestående id-märkning av motorn är också jätteviktigt. Då ökar chansen att man får tillbaka motorn om den stjäls, säger Lotta Mauritzson.

Källa: Norrtelje Tidning

För mer information, kontakta Axtech på 031-558866, eller info@axtech.se